Liikuntaa ja yhdessäoloa - Aitohaaste

Vuosi vaihtui, mukana tulivat uuden vuoden lupaukset. Minä lupasin olla lopettamatta ja aloittamatta päivääni ruudun valon kajossa. Ei kuulosta äkkiseltään kovin suurelta lupauksesta, mutta itse asiassa se on iso lupaus, kun miettii tämän päivän arkea.

Mitä sinä lupasit? Vai lupasitko mitään? Kuten maailma, ovat myös lupaukset muuttuneet vuosien varrella. Tipattomat tammikuut, herkuttomat helmikuut, painon pudotus, tupakoinnin lopetus - nämä ehkä ennen niin yleiset lupaukset ovat saaneet väisty näin digiajan vallattua elämämme. Lupauksista löytyy enemmän aikaa itselle, enemmän aikaa perheelle, vähemmän ruutua, yhteisiä viikonloppuja perheen kanssa, yms. Nämä lupaukset antavat sinulle toteutuessaan mm. henkistä mielihyvää ja jaksamista arjessa.

Jaksamiseen liittyvät myös lepo ja uni. Unen laatuun vaikuttaa liikunta, ravinnon laatu sekä näyttöjen sininen valo, tämä ikkunoista siintävä digimaailmojen aamujen ja iltojen kajo. Tutkimuksissa sen on todettu huonontavan unen laatua, mikä taas vaikuttaa seuraavan päivän virkeystasoon ja jaksamiseen.

Kun mietitään sitä, kuinka hyvin onnistuimme ennen lupauksissamme, minua pelottaa ajatell mitä tulevaisuudessa tulee tapahtumaan. Perheen yhteiset ajat ovat vähentyneet ja niitäkin saattaa varjostaa ”pling”, ”swoosh” tai muut äänet puhelimista. Tämä keskeyttää yhteisen tekemisen ja ajatukset lähtevät harhailemaan muualle, ainakin yhdeltä meistä. Saman tien toiset miettivät, että jos tuokin, niin sitten minäkin voin hieman kurkata. Kaikki nämä äänet eivät tule perheen lasten puhelimista vaan myös meidän vanhempien. Perustelemme, että töistä tulee tärkeitä viestejä tai oma kaveri siellä laittaa viestiä. Mutta samalla tavalla ne keskeyttävät perheen yhteisen ajan ja toisiimme keskittymisen. Jokainen meistä aikuisista tietää, että näihin yhteydenottoihin voi vastata myös tuntia myöhemmin, eikö?

Kaiken tämän digiajan keskellä puhutaan myös liikunnan lisäämisestä niin meille aikuisille kuin lapsillekin. Eri tutkimukset ovat osoittaneet, kuinka vuosikymmenten mittaan liikunta on vähentynyt arjestamme. Liikunnan vähentyminen vaikuttaa meihin monella tavalla:

  • fyysisen kunnon heikkeneminen

  • tuki- ja liikuntaelinongelmat

  • ylipaino ja lihavuus

  • tyypin 2 diabetes ja metabolinen oireyhtymä

  • sydän- ja verisuonitaudit

  • mielenterveys- ja uniongelmat

  • negatiiviset vaikutukset kognitiivisiin toimintoihin.

Jokainen perhe pystyy onneksi vaikuttamaan. Hektisen arjen keskelle tarvitaan rauhoittumista digitaalisten kanavien osalta ja fyysistä aktivoitumista kehon kannalta. Näin tammikuussa olemme saaneet nauttia lumesta ja pakkasesta oikein urakalla. Pihoja on putsattu ja lumikinokset pihojen sivuissa ovat kasvaneet. Lähiliikuntapaikkojen kentät on jälleen jäädytetty ja aurattu. Tai sitten me voimme ottaa mallia entisestä huippujääkiekkoilijasta Raimo Helmisestä ja käydä kolaamassa kentät, jotta lapset ja ehkä myös sinä itse pääsisit pelaamaan lätkää tai luistelemaan. Kaikkiin näihin ”työoperaatioihin” voi ottaa myös mukaan perheen pienimmät, jolloin perhe saa yhteistä aikaa perheen askareiden parissa. Tämän jälkeen voi laittaa vaikka leikiksi. Lumessa möyriminen oli lapsuudessani yksi hauskimpia asioita ja on sitä myös edelleen, jos vain antaa itselleen luvan hassutella kunnolla.

Uuden vuoden kunniaksi lanseeraamme Aito-päiväkodissa Aitohaasteen. Tällä me haastamme kaikki, ei pelkästään päiväkotimme työntekijöitä ja lasten perheitä, vaan kaikki, jotka seuraavat tai vaikka vaan sattuvat kuulemaan Aitohaasteestamme.

Helmikuun Aitohaaste:

Viettäkää joka päivä yhteistä aikaa kumppaninne/perheenne tai itsenne kanssa aikaa ulkona vähintään 10 minuuttia ilman digiä (ei saa edes valokuvata).

Liikunnallisin terveisin,
Mikko Haltia
Aito-päiväkoti
Liikuntaneuvoja ja lastenhoitaja